Wat met mijn opgebouwde aanvullend pensioen bij een echtscheiding?

De scheiding wordt ingezet en alles wordt netjes verdeeld. Moet uw aanvullend bedrijfspensioen ook in twee worden gesplit?

Het is geen zo een uitzonderlijke situatie meer. Elk jaar scheiden ongeveer 25.000 koppels in België. Zeven op de tien werknemers en ongeveer de helft van de zelfstandigen bouwen een aanvullend bedrijfspensioen op. De wet regelt expliciet dat het wettelijk pensioen een eigen goed is van elke echtgenoot, maar zegt niets over het lot van het aanvullend pensioen. In tussentijd stranden elke dag huwelijken en een wettelijke regeling voor het aanvullend pensioen is niet direct in zicht.

De volgende vragen werden ons al meerdere malen gesteld:

  1. Welke rechten heeft mijn ex-partner op mijn aanvullend pensioen;
  2. Kan ik mijn ex-partner uitsluiten van mijn groepsverzekering?

Heeft mijn ex-partner recht op mijn aanvullend pensioen?

Echtgenoten gehuwd met scheiding van goederen of koppels die feitelijk of wettelijk samenwonen, hoeven hun aanvullend pensioen niet te verdelen.

Bij een huwelijk met gemeenschap van goederen kan je er niet van onderuit. In principe heeft je ex-partner recht op 50 procent van de rechten die via het aanvullend pensioen opgebouwd werden tijdens jullie huwelijk. In geval van scheiding door onderlinge overeenstemming kunnen de ex-partners het eens worden over de verdeling. De rechter beslist indien er niet overeengekomen wordt.

De som van het pensioencontract wordt pas uitgekeerd op het ogenblik van de pensionering. Moet er op het ogenblik van de scheiding dan al een stuk kapitaal afgestaan worden terwijl je zelf nog niets ontvangen hebt? Je merkt dat dit in de meeste gevallen moeilijk zal zijn om dat bedrag exact te gaan berekenen.

In een groepsverzekering, pensioenfonds, vrij aanvullend pensioen of in een individuele pensioentoezegging worden vaak grote sommen aan pensioenkapitaal opgebouwd. U kunt in principe nergens inkijken op welke bedragen u aanspraak maakt. Verzekeraars geven die informatie niet vrij aan de echtgenoten, enkel aan de verzekerden.

Een vaste verdeelsleutel of formule bestaat er niet. Experts zijn het er over eens dat enkel de bijdragen voor het aanvullend bedrijfspensioen tijdens het huwelijk tellen en dat belastingen en andere inhoudingen in rekening moeten worden gebracht.

Gebeurt de scheiding na de uitkering van het pensioenkapitaal, dan maakt het kapitaal een deel uit van wat er te verdelen is en dat maakt het een stuk makkelijker.

Kan ik mijn ex-partner uitsluiten als begunstigde van mijn groepsverzekering?

Het contract spreekt boekdelen. In het ene geval wordt de begunstigde aangeduid met een eerder algemene term zoals echtgeno(o)t(e), partner, kinderen. In dat geval moet er bij scheiding en (eventueel) hertrouwen niets veranderd worden. Anderzijds is de begunstigde bij naam aangeduid, en dan kan/moet bij scheiding de naam van de begunstigde gewoon veranderd worden.

Je controleert bij een verandering van burgerlijke staat dus best of de begunstigde van de groepsverzekering wel degelijk nog de persoon is, die je wenst.

Verzekeringsmaatschappijen hanteren vaak standaardclausules die een reeks van opeenvolgende begunstigden voorzien. Vaak wordt er ook een begunstigde bij gebrek aan echtgeno(o)t(e) / wettelijk samenwonende voorzien.

Indien je iemand wenst aan te duiden die in de standaardclausule van het contract niet vermeld staat of als je van de standaardclausule wil afwijken, dan doe je er goed aan om dit aan de verzekeringsmaatschappij schriftelijk te melden. Het is aangeraden om een hoofdbegunstigde en verschillende opeenvolgende begunstigden aan te duiden aangezien de persoon die je nominatief aanduidt ook kan overlijden. Je kan immers ook verschillende begunstigden aanduiden, maar dan moet je wel het aandeel van elk vermelden.

Boekenlegger op de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.