Weg met het hoge voordeel van alle aard bij de woning van de bedrijfsleider!

De forfaitaire waarderingsregels voor kosteloze beschikking over onroerende goederen zijn opgenomen onder artikel 18 KB/WIB 92.

In de huidige wet maakt bovenstaand artikel een onderscheid bij de waardering naargelang de verstrekker van het voordeel een natuurlijke persoon dan wel een rechtspersoon is.

In geval van terbeschikkingstelling door een natuurlijke persoon wordt het voordeel als volgt bepaald:

  • geïndexeerd KI x 100/60

In geval van terbeschikkingstelling door een rechtspersoon gelden volgende berekeningswijzen:

a) Niet geïndexeerd KI ≤ 745 EUR:

  • Geïndexeerd KI x 100/60 x 1,25

b) Niet geïndexeerd KI > 745 EUR:

  • Geïndexeerd KI x 100/60 x 3,80

Het belastbaar voordeel van alle aard wordt hoger gewaardeerd als een rechtspersoon het onroerend goed ter beschikking stelt. In de rechtspraak werd hier veel over geschreven en meermaals geoordeeld dat bovenstaand onderscheid in strijd is met het grondwettelijk gelijkheidsbeginstel.

Minister van Financiën, de heer Johan Van Overtveldt stelt dan ook dat dit verschil niet meer kan gehandhaafd worden. Dit betekent dus dat het voordeel van alle aard bij een terbeschikkingstelling van een woning in alle gevallen alleen maar berekend kan worden op basis van 100/60 van het geïndexeerd kadastraal inkomen.

Voor het inkomstenjaar 2017 kijkt u best nog na of u geen rekening heeft gehouden met de verhoogde factor (1,25 of 3,8). Dit kan u een aanzienlijke belastingbesparing opleveren in de personenbelasting.

Boekenlegger op de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.